Era în metrou când o femeie i-a pus în brațe un bilet. Când l-a citit, tânăra s-a prăbușit la pământ. Ceilalți călători s-au apropiat de ea, au luat biletul și au înțeles într-o clipă ce s-a întâmplat

Se afla în metrou și se uita în telefon, când s-a trezit cu un bilet în brațe. Când l-a citit, femeia a avut un adevărat șoc. A căzut la pământ și a început să tremure convulsiv.

Ceilalți călători s-au apropiat de ea să o ajute, când au observat biletul din mâna sa. L-au citit și au înțeles ce se întâmplase.

Mai precis, Judy Dragland din California primise din partea unei femei un bilet de amenințare. În el scria așa: „Sunt două arme îndreptate către tine acum. Dacă vrei să treăiești, îmi dai acum portofelul și telefonul. Nu te întoarce și fii discretă. Dacă nu te întorci până la stația Centrului Civic, vei trăi”.

Așa că tânăra a simulat un leșin și se pare că a funcționat. În timp ce ceilalți pasageri îi ofereau primul ajutor, femeia care o amenințase se făcuse nevăzută, scrie ABC.

TE POATE INTERESA SI: Avertisment pentru românii care pleacă mult din țară! Riști să fii amendat dacă nu faci asta!

Fiscul a avertizat că românii care pleacă din țară pentru perioade mai lungi, trebuie să depună un chestionar în urma căruia ANAF stabilește dacă aceștia trebuie să mai achite impozite în România.

În caz contrar, toate persoanele riscă situații de dublă impunere. În plus, de la începutul anului următor intră în vigoare și o amendă distinctă pentru nedepunerea chestionarului, context în care ANAF publică un ghid pentru aceștia, dar și pentru străinii care stau perioade mai mari în România.

Obligația de a depune ghidul o au persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă sau un timp îndelungat de ședere în străinătate, care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul a 12 luni consecutive.

La fel, trebuie să depună chestionarul și persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

De la începutul anului, va fi introdusă distinct o amendă cuprinsă între 50 și 100 lei pentru nedepunerea chestionarului.

Guvernul a inventat o amendă nouă pentru românii care muncesc în străinătate. Măsura luată de Executiv, fără să anunțe

Românii care muncesc în afara ţării riscă sancţiuni din partea autorităţii fiscale din România. Cei care nu au declarat că plătesc taxe şi impozite în străinătate pot fi amendaţi în ţară, chiar din această lună. Este o măsură care a intrat deja în vigoare, dar nu a fost anunţată de autorităţile române.

Grav este că cei care au încă rezidenţă fiscală în România, dar muncesc în altă parte, riscă să plătească nu doar amenzi, ci şi taxe şi impozite, în ambele ţări.

De la începutul anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, cei care se mută în străinătate pentru o perioada mai mare de şase luni sunt obligaţi să declare la ANAF schimbarea rezidenţei fiscale. Şi trebuie să facă acest lucru cu 30 de zile înainte de a pleca.

Procedura este simplă: se completează un chestionar care stabileşte în ce stat se vor plăti taxe şi impozite. Chestionarul conţine însă şi întrebări referitoare la motivele plecării, ce se întâmplă cu familia şi dacă persoană respectivă mai obţine venituri aici.

Măsură a fost completată luna trecută de un articol surpriză: cei care care nu completează acest chestionar riscă amenzi între 50 şi 100 de lei.

Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa: “Mi se pare anormal să primeşti amendă înainte să ai informaţia foarte clară. Nu am văzut niciun comunicat din partea Guvernului, Ministerului de Finanţe în care să explice foarte clar în ce situaţie un român trebuie să schimbe domiciliul fiscal.”

Mai mult, românii care nu completează acest chestionar pot ajunge şi în situaţia de a li se impozita veniturile în ambele ţări. De anul viitor datele referitoare la românii care câştigă în străinătate ar urma să fie comunicate automat autorităţilor române.

Adrian Bența: “Dacă acea persoană fizică realizează alte tipuri de venituri, cum ar fi din dobânzi din dividende, din profesii independente, din închiriere, atunci toate acele tipuri de venituri realizate chiar în străinătate sunt supuse impozitării în România. Unii poate chiar sunt buni de plată dacă nu şi-au stabilit rezidenţa fiscală, alţii poate nu.”

Silviu Jarnea locuieşte de 15 ani în Spania, unde lucrează în contabilitate, pe cont propriu.

Plăteşte taxe şi impozite acolo, 20% din profit, plus TVA, dar riscă să plătească amendă şi, conform legii, statul român îi poate cere să plătească şi aici taxe pentru că nu a declarat schimbarea rezidenţei fiscale aici.

Silviu: “Nu am ştiut că trebuie să declar rezidenţă fiscală. După legea fiscală spaniolă, dacă ai mai mult de o jumătate de an de domiciliu aici, eşti obligat să plăteşti impozite aici. Când vin în România, eu plătesc anumite taxe acolo, de la închiriatul maşinii, până la tot ceea ce cumperi, eu cred că las mai mulţi bani acolo decât 20 de euro amărâţi pe care mi-i cer acum pe o amendă.”

În ultimii 10 ani, românii plecaţi în străinătate au trimis în ţară peste 55 de miliarde de euro, mai mult decât am primit de la Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *