Medicul erou Radu Zamfir, despre boala care nu ocoleste pe nimeni. Vezi ce dieta recomanda doctorul

Radu Zamfir este medic in cadrul sectiei de chirurgie generala de la spitalul Fundeni.

Supravietuitor in accidentul aviatic din muntii Apuseni, din ianuarie 2014, medicul erou Radu Zamfir a vorbit pentru site-ul doctorulzilei.ro despre pericolele cancerului si despre cum poate fi prevenita aceasta boala. „Ideal este să găseşti pacientul în etapa cea mai incipientă a bolii, când tumora s-a dezvoltat doar pe mucoasă.

Atunci tratamentul e mai simplu, poate fi şi endoscopic, o rezecţie endoscopică putând rezolva problema.

Dar de obicei, la noi în ţară, aceste neoplazii sunt găsite în stadii avansate care necesită rezecţii de organ, uneori din cauza extinderii la organele învecinate necesitând şi rezecţii ale metastazelor din alte organe, cum ar fi cele hepatice.

Dar pacienţii trebuie convinşi că există metode a de a lupta cu cancerul în toate stadiile bolii.

Evident, stadiul cel mai bun e cel în care leziunea poate fi rezolvată chirurgical, dar dacă nu se poate rezeca chirurgical leziunea, există chimioterapie, radioterapie c are tratează aceste extinderi ale neoplaziei”, a dezvaluit Zamfir.
Potrivit unei statistici a Ministerului Sanatatii, printre cele mai frecvente cancere ale aparatului digestitv sunt cancerul de colon, cel pancreatic, gastric si hepatic.

In interviul acordat site-ului doctorulzilei.ro, Zamfir a precizat ca imbolnavirea poate fi favorizata si de alimentatia haotica, doctorul recomandand dieta mediteraneeană, bogată în peşte, cereale integrale si legume, care are rol protectiv împotriva cancerelor digestive.

„Chiar şi cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui să înceapă totuşi să facă o colonoscopie începând cu vârsta de 50 de ani deoarece cancerul nu ocoleşte pe nimeni”, a punctat Zamfir.

Factori care influențează apariția bolii

Printre factorii care favorizează îmbolnăvirea se numără alimentația haotică, alimentele procesate care au un conținut crescut de nitrozamine și nitrozamide, consumul exagerat de carnea roșie.

Cum cel mai simplu e să previi, dr. Zamfir recomandă dieta mediteraneeană bogată în pește, cereale integrale, legume care are rol protectiv împotriva cancerelor digestive.

Simptomele care trebuie să-ți dea de gândit

Cât despre simptome, medicul a explicat că ar trebui să ne prezentăm la un control medical atunci când observăm o scădere în greutate inexplicabilă, paloare, lipsa poftei de mâncare, sau scaune cu sânge.

„Chiar și cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui să înceapă totuși să facă o colonoscopie începând cu vârsta de 50 de ani deoarece cancerul nu ocolește pe nimeni”, a avertizat doctorul.

Dacă există rude de gradul I care au avut boala sau dacă există o polipoză familială, investigațiile ar trebui făcute mai devreme și mai des.

Sursa: www.stirilekanald.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *